Het is zaterdagmiddag en ik zit in mijn spreekkamer in het ziekenhuis van Pokola in het tropische regenwoud in het noorden van Congo Brazzaville. Mijn spreekkamer is net verbouwd en prachtig blauw is geschilderd. Dit met dank aan een houtkapbedrijf dat de medische zorg voor de plaatselijke bevolking sponsort. Er zijn betaalbare medicijnen beschikbaar zijn en ik heb, voor een populatie van 30.000 mensen, de financiële ondersteuning om investeringen te doen waarmee ik de medische zorg kan verbeteren zoals ik dat voor zou willen. Een mooie uitdaging voor een pas afgestudeerde tropenarts.
Het is nu drie maanden nadat ik hier ben begonnen te werken en ik moet toegeven dat ik, ondanks een specifieke tropenopleiding en meerdere lange stages in ontwikkelinglanden, niet verwacht had dat geneeskunde hier zo anders zou zijn dat wat ik tot nog toe had meegemaakt. Ik bleek veel naïever dan ik had gedacht.
De Westerse geneeskunde heeft hier slechts een beperkte plaats. Het overgrote deel van de ziektes wordt traditioneel behandeld. Dat ontdekte ik al snel toen ik bijna bij iedere patiënt de littekens zag van traditionele inkervingen. Dit bleek slechts het topje van de ijsberg. Als ik goed doorvraag krijg ik fascinerende verhalen te horen. Aandacht voor deze traditionele ziekteverklaringen en de reeds gevolgde therapieën is essentieel om het probleem van de patiënten hier te kunnen begrijpen en behandelen. Om u een indruk te geven geef ik een korte beschrijving van enkele patiënten van vanmiddag.
De wachtkamer is overvol en de assistenten vragen me om mee te denken over de diagnose en behandeling van patiënten met lastige problemen. Met een van hen heb ik net een röntgenfoto gemaakt van een jongen die door het ontbreken van een rem op zijn fiets op een wat ongelukkige wijze ten val is gekomen. Zijn onderarm is gebroken en staat in een vrij ongebruikelijke stand. De familie is onderweg naar de apotheek om gips, verband en lokale verdoving op te halen zodat we de breuk kunnen reponeren en immobiliseren.
Als we teruglopen naar de spreekkamer blijkt de volgende patiënte reeds op ons te wachten. Het is een jonge vrouw met een enorme buik waarin zich een tweeling blijkt te bevinden. De aanstaande moeder is absoluut niet blij met de boodschap. Een tweeling brengt ongeluk voor de familie. We adviseren haar geen traditionele kruiden te gebruiken om het ongeluk te bezweren. Deze traditie heeft geregeld fatale gevolgen. Niet alleen voor de nog ongeboren kinderen maar ook voor de moeder.
Als de moeder duidelijk ontevreden de spreekkamer verlaat wordt er een bleek en kortademig kind binnengedragen. Het blijkt een jongentje van drie jaar oud met een ernstige bloedarmoede en een longontsteking. Zijn ouders hebben hem, voordat ze naar het ziekenhuis kwamen, eerst naar drie verschillende kerken gebracht. Dat hielp blijkbaar niet. Nu het kind ernstig kortademig is geworden en niet meer reageert op aanspreken was het blijkbaar tijd om het ziekenhuis een kans te geven. Met een bloedtransfusie, zuurstof en antibiotica gaat hij het hopelijk redden. We ondernemen snel actie maar ik heb er alles behalve alle vertrouwen in: Ik hier nu al te vaak meegemaakt dat het te laat was.
Op de gang wacht de tweede assistent die me vraagt mee te kijken naar de wond van een patiënt op de afdeling. Het is een 14 jarige jongen die ik een week geleden heb opgenomen toen hij het op spreekuur kwam met de vraag of ik duizendpoten uit zijn been wilde halen. Zijn ziektegeschiedenis geeft een typerend beeld van de verhalen die hier achter een diagnose schuilgaan en hoe anders de betekenis van een ziekte wordt geïnterpreteerd:
De jongen werkt als motortaxichauffeur in het dorpje Souanke, aan grens met Kameroen, ongeveer
Na een reis van
Terwijl ik zit te zijn verhaal aan het opschrijven ben komt er een vrachtauto met een spoedpatiënte vanuit een dorp
Wachtend op de uitslag van het preoperatieve bloedonderzoek vraag ik opeens me af waar de jongen met de gebroken arm is gebleven. De familie zou gips halen in de apotheek en meteen terugkomen voor de repositie van de 60 graden standsafwijking van zijn onderarm. Als ik het de assistent vraag blijkt de jongen besloten te hebben toch eerst een sjamaan in het dorp te bezoeken. Maar waarom?
Ik begrijp het nog steeds niet. Als ik hoor wat men moet betalen voor een traditionele behandeling kan het niet aan de kosten liggen. Wij zijn gemiddeld drie tot vijf keer goedkoper. Het is me tot nu toe niet gelukt direct in contact te komen met zo’n sjamaan maar ik wordt steeds nieuwsgieriger hoe ze het toch voor elkaar krijgen dat men zoveel vertrouwen heeft in de traditionele behandeling. Met betrekking tot de marktwerking in de zorg heb ik hier blijkbaar nog veel te leren...